Fortsatt religionsundervisning för friskoleelever i Gamleby. Foto Sigrid Ingesson
GAMLEBY

Friskola vill inte följa skollag

Enligt ett förslag till ny skollag ska religiösa inslag i undervisningen ska bli frivilliga för friskolelever. Vid Josua krístna skola i Gamleby tänker man inte följa den nya lagen.

Religiösa inslag i undervisningen ska bli frivilliga för de elever som går i friskolor med religiös inriktning, enligt förslaget till ny skollag som riksdagen nu ska besluta om men alla religiösa friskolor tänker inte låta eleverna välja att delta i undervisningen när lagen ändras.

På Josua kristna skola i Gamleby tycker rektorn Anders Wirsén att även de elever som inte vill ändå ska vara med på morgonsamlingar och kristendomsundervisning, även i framtiden.

Här på den lilla friskolan i Gamleby som drivs av det kristna samfundet Josua hänger bibelord och tavlor med kristna motiv på väggarna, här samlas eleverna på morgonarna för att be och under en lektion i veckan har man kristendom på schemat från och med femte klass.

Eleven Simon Delvert berättar hur det märks att han går på en kristen skola.

-Det är lugnare här, inte så mycket alkohol och tobak som på andra skolor, säger han.

Propositionen till ny skollag är tydlig på punkten om religiösa inslag i friskolor, det ska vara tillåtet för friskolor att ha en religiös inriktning men att delta i de religiösa delarna ska vara frivilligt för eleverna. Men rektor Anders Wirsén tolkar ändringen som att barnen ändå kan delta i den religiösa undervisningen även om de inte vill:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".