Mörbylånga

Mörbylånga snart nämndlöst

För att få upp farten i beslutsgången vill Mörbylånga kommun skrota alla nämnder utom valnämnden som måste finnas kvar. Politikerna i kommunstyrelsen och fullmäktige ska ta över nämnduppgifterna.

- Vi behöver ha en modernare organisation i vår kommun säger Kent Ingvarsson moderat kommunalråd i Mörbylånga.

Han menar att det blir flexiblare och snabbare med den här organisationen.

Idag tar många ärenden lång tid när förslag vandrar från fullmäktige till nämnder och tillbaka igen. Dessutom är många av ärendena i praktiken avgjorda när det är dags för fullmäktige att rösta.

Förhoppningen är att det här ska ge en förändring där politikerna i fullmäktige ska få mer att säga till om. Men alla är inte säkra på att allt blir perfekt. Eva Öberg Miljöpartiet ser en risk för att småpartier med en eller ingen representant i kommunstyrelsen får mindre att säga till om i framtiden.

Men trots den invändningen säger hon att man måste förändra arbetet i kommunen för att få fler intresserade av politiken i kommunen.

- Något måste göras för att vitalisera politiken, säger Eva Öberg.

Beslut om organisationen tas i kommunfullmäktige måndag kväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista