Ny global influensaepidemi kan vara på gång

Fågelinfluensan som härjar framförallt i sydostasien kan vara början av en ny stor världsomfattande influensaepidemi. Det har nu kommit rapporter om att fågelinfluensan spridit sig till grisar i Vietnam. Grisens immunsystem ligger närmare människan och fågelviruset skulle därmed kunna omvandlas till ett virus som smittar från människa till människa.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Länssjukhuset i Kalmar, säger att den här influensan har likheter med förra århundradets tre stora influensaepidemier. Forskarna är överens om att det är dags för en ny stor världsomspännande epidemi, och Olsen säger att fågelinfluensan mycket väl kan vara början på den. Har nu viruset spridits till grisar och börjar smitta från människa till människa går utbrottet inte att stoppa, säger Olsen till P4 Kalmar, utan då kommer det spridas över hela världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".