Mörbylånga

Oenighet stoppade nämndändring

Kommunfullmäktigepolitikerna i Mörbylånga lyckades inte enas om ett beslut om ny nämndorganisation vid måndagens kvällsmöte. Frågan om att effektivisera beslutsfattandet sköts i stället fram till nästa fullmäktigemöte.

Kritikerna som vann tyckte att demokratin blir lidande på det förslag som med knapp majoritet vann gehör i kommunstyrelsen för några veckor sedan.

Socialdemokraten Tommy Eliasson sa att 55 ordinarie politikeruppdrag och lika många ersättare skulle försvinna.

- Vad blir då kvar av vår demokrati? Vi liknar i så fall mer en bolagsstyrelse, sa Tommy Eliasson i debatten.

Kommunstyrelsens förslag som alltså stöddes av en nästan enig borgerlighet skulle innebära en modell med en större kommunstyrelse och  med utskott tätt knutna till kommunstyrelsen. Kvar skulle bara finnas en nämnd i den gamla bemärkelsen. Tanken var ett rakare och snabbare beslutsfattande.

Men att det inte fanns några preciseringar om antalet ledamöter som kommunstyrelsen eller utskotten skulle innehålla, det slog kritikerna ner på.  Beslutet som socialdemokrater vänsterpartister och miljöpartister drev igen blev återremiss av ärendet.

- Jag är besviken. Kritikerna har varit med i styrgruppen hela vägen och så svänger dom först nu. Ett halvt års jobb är slängt i sjön, sa centerns Annika Olsson.

Bosse Nilsson
Bo
Nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista