Sverige

Färre donerar organ

Under 2009 minskade antalet avlidna som donerade sina organ med 16 procent till 128 personer jämfört med 152 året innan, det visar siffor från Donationsrådet.

– Färre avlidna donerar sina organ, men genom en effektivare handläggning inom vården skulle fler donationer vara möjliga, konstaterar Donationsrådets ordförande Eva Fernvall i ett pressmeddelande.

Förra året fanns 208 avlidna personer inom intensivvården som var möjliga organdonatorer, men av dem var det bara 128 som slutligen donerade sina organ.

Enligt lagen förmodas den som inte uttryckligen sagt nej till organdonation ge sitt samtycke, men de närstående har alltid vetorätt i de fall där den avlidnes inställning är okänd. Förra året var det färre av de avlidna som hade tagit ställning för organdonation under sin livstid. Det gör att de anhöriga inte känner till den avlidnes önskan och därmed oftare använder sin vetorätt.

– Om man som levande inte tagit ställning till donation blir det upp till familjen att tolka den avlidnes vilja. Om de närstående då inte vet hur den avlidne ville ha det, kan det resultera i att de motsätter sig donation, säger utredaren Charlotte Möller. 

För att möjliggöra fler transplantationer understryker Donationsrådet vikten av att alla i Sverige gör sin vilja känd genom att informera sina närstående, anmäla till donationsregistret eller fylla i ett donationskort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista