OSKARSHAMN

Allt fler skolor brinner

Sverige ligger etta i världen när det gäller antalet skolbränder.

I Kalmar län fick räddningstjänsten rycka ut på tolv bränder förra året. Vad dessa bränder beror på har man inte fått svar på än.

Men gymnasieeleverna, Fredrik Broman och Emilia Johansson, i Oskarshamn tror sig veta varför.

– Det är väl för att man tycker väl inte om skolan, säger Emilia Johansson i Oskarshamn.

Fredrik Broman också han elev säger att det känns onödigt och inte gynnar någon med bränderna.

Under de senaste tio åren har skolbränder ökat med nästan 200 % i Sverige. Vilket gör att landet ligger i topp. Det är svårt i dagsläget att säga vad det beror på, men olika undersökningar har bevisat att de flesta skolbränder är anlagda.

– Huvuddelen av den ökningen är anlagda. Tittar vi på andra bränder i samhället så är 25 procent som är anlagda här är det över 50. Något är riktigt fel, säger Göran Schnell som jobbar på brandskyddsföreningen.

Eva Persson, rektor på Hjällsnässkolan i Gråbo i Lerums kommun har varit med om två skolbränder, 2006 och 2007. Bränderna som var anlagda totalförstörde skolorna. Och för Eva, personalen och eleverna var detta en jobbig upplevelse.

– Det går inte att beskriva, det är en förfärlig känsla att se en arbetsplats gå upp i rök.

I vissa kommuner som i Karlstad kommun har man utvecklat metoder för att förebygga skadegörelse på skolor. Ofta är det enkla lösningar som gör skillnad.

– Forskningen visar att just belysning och att man ser bättre är det som  effektivast på lång sikt, säger Ulf Mårtensson är samordnare för trygghet och säkerhet i Karlstads kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista