Kalmar

Kina storsatsar på vindkraft

Kinesisk vindkraftsindustri har exploderat de senaste åren och nu får Europa och Nordamerika kraftig konkurrens. Igår avslutades en nationell vindkraftskonferens i Kalmar som fick besök av en av de främsta företrädarna för vindkraftsindustrin i Kina.

Det finns flera områden där svensk och kinesisk industri kan samarbeta, enligt Haiyan Qin som är generalsekreterare för den kinesiska vindkraftsbranschens organisation.

- Ett exempel är Sveriges kalla klimat, säger han till P4 Kalmar.

- Det kalla vädret är ett problem för vindkraftsindustrin och samma problem finns i delar av Kina. De lösningar som man hittar i Sverige kan också bli användbara i kinesisk vindkraftsutveckling.

Idag är det bara USA och Tyskland som har mer installerad vindkraftseffekt än Kina och produktionskurvan pekar rakt uppåt.

Hittills har svenska storföretag exporterat delar till de gigantiska kinesiska vindkraftsparkerna men den kinesiska industrin tar ledningen på fler och fler områden.

- Jag tror att det är en stor risk att Kina kommer att ta över den teknologiska ledningen på många områden, säger Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger.

- Det mod och den självkänsla som gör att kinesiska företag nu tar ledningen på många områden är något jag tyvärr tycker att vi oftast saknar i Sverige, säger han. 

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista