Arbetsolyckor oroar arbetsmiljöinspektionen

Att antalet arbetsskador och dödsfallsolyckor på arbetet inte minskar i länet oroar Arbetsmiljöinspektionen som nu kommer ta krafttag mot de branscher där anmälningarna är som flest.

Det finns än så länge ingen statistik som visar exakta antalet skador för Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Jönköpings län, men Håkan Rosengren, som är biträdande tillsynsdirektör i distriktet, säger att antalet troligen ligger på samma nivå som 2002. Det vill säga mellan 6 000 och 7 000 anmälningar. 13 personer dog också i samband med arbete i de fyra länen förra året. Att siffrorna är så höga beror, enligt Håkan Rosengren, på att vi i regionen har många småindustrier och mycket jord- och skogsbruk, där många har tunga arbeten och arbetar vid farliga maskiner. Andra branscher som ska inspekteras extra noggrant är byggbranschen och vård och omsorg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".