kalmar län

Västervik och Mörbylånga får blå flagg

51 hamnar och 36 stränder runtom i Sverige får i år hissa blå flagg som är ett tecken på ren, säker och turistvänlig anläggning. Bland årets fem nya objekt finns Lysingsbadets gästhamn i Västervik och Strandbadet Haga Park i Mörbylånga.

Antalet svenska hamnar och stränder som får hissa blå flagg växer. Den 5 juni hissas flaggor vid 51 hamnar och 36 stränder runtom i Sverige.

Blå flagg är en internationella miljöutmärkelse och som står för ren, säker och turistvänlig anläggning.

Fyra nya hamnar och en ny strand har i år kvalat in och bland dom Lysingsbadets gästhamn och Strandbadet Haga Park i Mörbylånga.

I år har ett nytt kriterium införts som innebär att alla gästhamnar med Blå Flagg ska kunna ta emot båtarnas toalettavfall. 

--I år har ett nytt kriterium införts som innebär att alla gästhamnar med Blå Flagg ska kunna ta emot båtarnas toalettavfall, säger Jessica Ångström som är projektledare vid Håll Sverige Rent. Rent vatten är en av Blå Flaggs hörnstenar och nu blir det obligatoriskt för hamnar med utmärkelsen att erbjuda denna service.

Hamnar och stränder med Blå flagg 2010

Borgholm:
Borgholms gästhamn
Ekerums Camping & stugor
KronoCamping Böda Sand
Sandbyvikens badplats

Mörbylånga:
Eriksöre Camping
Kronocamping Saxnäs
Strandbadet Haga Park

Oskarshamn:
Figeholms båtklubb

Torsås:
Bergkvara gästhamn

Västervik:
Lysingsbadets gästhamn
Lysingsbadets semesteranläggning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.