Kalmar län

Miljöpartiet väljer inte sida

Miljöpartiet håller öppet för samarbete åt både höger och vänster i hälften av länets kommuner.

I varannan kommun i länet vill miljöpartisterna fortfarande inte tala om ifall en röst på dem innebär en röst på kommunens höger- eller vänsterallians.

En enkätundersökning som Sveriges Radio har gjort bland de lokala ordförandena i samtliga riksdagspartier visar att det finns flera partier i länet som inte vill binda sig helt, men Miljöpartiet sticker alltså ut rejält som det parti som ännu inte tagit ställning.

Så är det i Hultsfred där Carina Littorin är första namn på listan:

- Vi vill nog hålla oss väldigt öppna, vi vill vara flexibla, vi vill inte känna att vi låst in oss i något fack någonstans.

I länets 12 kommuner svarar MP att de ännu inte tagit ställning i hälften, alltså sex kommuner.

I de andra sex kommunerna svarar miljöpartisterna att de tänker följa blockindelningen på riksplanet. Det är kommuner som till exempel Kalmar, där MP redan idag samarbetar med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Ingen vill officiellt gå ut i dag och säga att man planerar ett samarbete med alliansen. Om det är ett tecken på att samarbetet på riksplanet skulle kunna ha smittat av sig är för tidigt att säga.

Men om det går åt någon riktning så är det ditåt och inte tvärtom. I Borgholm där MP har ett valtekniskt samarbete med alliansen idag säger Maria Lindmark det lokala språkröret för MP så här:

- Det är fortfarande lite en öppen fråga, men jag kan säga så mycket att det bara är att konstatera under de här fyra åren som har gått att vi väsentligen oftare har legat närmare Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se