vimmerby/hultsfred

Trasig utrustning stoppar vård

Invånarna i Vimmerby/Hultsfredsområdet tvingas allt oftare söka vård på sjukhuset i Västervik på grund av att den medicinska utrustningen i Vimmerby är trasig.

På specialistläkarmottagningen i Vimmerby är många apparater för gamla, rent av utslitna och medicinskt osäkra. Bland annat har stolen som används vid gynekologiska undersökningar rasat ihop, det går inte att göra ultraljud och EKG-apparaten är ur funktion.

Den fina tanken att patienterna inte ska behöva åka långt för för att träffa sin specialistläkare har därmed kommit på skam i Vimmerby.

Sedan mitten av 1990-talet har vissa specialistläkare inom bland annat medicin, ögon, ortopedi och barnsjukvård åkt till Vimmerby en gång i veckan. Men gamla Avdelning ett i det nedlagda sjukhuset har på senare år blivit alltmer öde. De planerade besöken har minskat dramatiskt.

Barn- och ungdomsmottagningen har inte haft öppet en enda dag, varken i fjol eller i hittills under 2010. Detta beror delvis på hur läkarnas arbetstid prioiteras och fördelas mellan avdelningarna av klinikcheferna men också på att den medicinska utrustning som finns i Vimmerby helt enkelt inte gör vården där jämbördig med sjukhusvården i Västervik.

- Är det meningen att man ska låta den här mottagningen självdö för att man inte ger möjlighet att förnya trasig utrustning?