kalmar län

SD med i valdebatten

Inför höstens val kommer rikspartierna i de fleta av länets kommuner att ta debatten mot Sverigedemokraterna. En klar majoritet av de ledande lokala partiföreträdare som svarat på Sveriges Radios enkät säger att de kommer debattera med Sverigedemokraterna på samma sätt som de gör med andra partier.

- Absolut, blir vi inbjuda till debatt och Sverigedemokraterna är där så är det klart att vi kommer ta debatt, säger Malin Peterson, moderat oppositionsråd i Kalmar.

I valrörelsen för fyra år sen pratades det en hel del om hur partierna skulle hantera Sverigedemokraterna.

I vissa kommuner tog partierna debatten, i andra inte. Nu har Sveriges Radio kontaktat de sju rikspartiernas företrädare i kommunerna oftast den lokala ordföranden.

Här i länet svarade nästan 80 procent av dom tillfrågade på vår fråga, det är totalt drygt 60 politiker, och alla utom fem av dom sa att dom tar debatt med dom som med vilket annat parti som helst.

Dom få som inte gör det svarade i tre fall att dom inte vill det, någon för att SD själva inte vill debattera och någon undviker debatt kring invandrarfrågor.

En del ser kommunfullmäktige som den plats där argumenten byts naturligt redan idag. Att aktivt själva höra av sig till Sverigedemokraterna själva för att få till en debatt är det däremot nästan ingen, bara någon enstaka, som tänker göra.

- Nej, det tror jag inte vi kommer göra på samma sätt, säger Malin Petersson som säger att det oftast inte är partierna själva utan andra organisationer som bjuder in dom till en debatt.