kalmar

Minister förklarade hjärtlöshet

Många långtidssjukskrivna kommer ut i arbete. Det visar siffror från Försäkringskassan som socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson gärna talade om i Kalmar idag.

Enligt Försäkringskassas undersökning är i dag merparten av gruppen som har lämnat sjukförsäkringen ute i jobb i någon form.

- Av de som inte ville gå över till introduktionen på arbetsförmedlingen så är det ungefär 65 procent som försörjer sig med eget arbete, och sedan är det studier och endast två procent hänvisas till försörjningsstöd.

Det konstaterar Socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson, som besökte Kalmar idag för att möta representanter för Arbetsförmedling, Försäkringskassan och Arbetsrehabiliteringen.

Hon passade på att försvara den borgerliga politiken som av kritiker fortfarande omnämns som stupstocken. Cristina Husmark Pehrsson själv har av den röd-gröna oppositionen kallats hjärtlös. Och hon säger till Sveriges Radio Kalmar att hon hoppas att den grupp som står närmre arbete tack vare det nya sjukförsäkringssystemet får komma till tals inför valet i höst.

Vid besöket i dag talades det också om den grupp som verkligen stått långt ifrån den svenska arbetsmarkaden nämligen invandrarkvinnorna som kanske av tradition inte får arbeta utanför hemmet. Och det finns många kvinnor som efter mer än 10 år i Sverige inte ens hjälpligt kan göra sig förstådda på svenska språket vilket också stänger dem ute från jobben. 

Christina Husmark Pehrsson säger till Sveriges Radio Kalmar att svenskaundervisningen för invandrare och andra aktörer som funnits i syfte att stötta invandrare misslyckats.

- Det är därför den här regeringen nu har satt ner foten och har sagt att vi ska stärka kvaliteten just inom SFI men se till att ta till vara resurserna när de kommer hit.