Kalmar län

Rörigt med SD som vågmästare

Sverigedemokraterna har inte gjort något större avtryck i Kalmar län den senaste mandatperioden. I vårt grannlän Blekinge däremot har det varit mer turbulent i politiken.

I Karlskrona där Sverigedemokraterna gjorde ett av sina bättre val förra omgången har den borgerliga alliansen och miljöpartiet styrt i fyra år i minoritet, något som flera gånger fått politiken att gunga.

Alliansen har inte fått igenom alla förslag som de velat, en av nämnderna har haft en socialdemokratisk budget som Sverigedemokraterna lade sin röst för och ett tag var hela kommunens budget på väg att falla.

Men att det varit rörigt betyder ju inte att Sverigedemokraterna fått gehör för sina frågor kring begränsad invandring till exempel.

- Det är klart att dom har haft ett inflytande. Det går aldrig att komma ifrån det i ett sådant läge. Däremot har dom inte påverkat oss i några väsentliga frågor, säger Kent Levén, folkpartistiskt kommunalråd.

Här i länet fick Sverigedemokraterna mandat i sju kommunfullmäktigeförsamlingar efter förra valet men de har just nu bara folk på stolarna i fem. Sveriges Radio har i en enkät frågat de sju rikspartiernas företrädare om hur de upplevt det, några ser det som negativt, medan merparten svarar varken eller vilket skulle kunna tolkas som att SD inte gjort något större avtryck.

I fyra av de fem kommuner där SD har folk på stolarna idag har Sveriges Radio också fått svar från Sverigedemokraterna själva. Tre av dem ser både positivt och negativt på de fyra åren. Ett par upplever att de kunna få igenom enstaka frågor medan Thoralf Alfsson, gruppledare för SD i Kalmar medger att de haft svårt för att få gehör för sin politik.

- Är man i minoritet så är man i minoritet och då blir man så att säga överkörd.