Gamleby

Plockepinn när godståg spårade ur

Ett godståg fullastat med massaved spårade ur på Tjustbanan norr om Gamleby igår kväll. Flera vagnar välte och veden spreds på och runt spåret.

Det var de sista vagnarna troligen sex stycken som spårade ur vid Rödja bara några kilometer från Gamleby. 

– Tåget bestod av 14 vagnar och det är de sex sista som spårat av och det ligger timmer utspritt, säger Urban Lavén, säkerhetsansvarig på TÅGAB som ska hålla i olycksutredningen till Sveriges Radio Kalmar.

Vagnarna hade lastats med massaved i Västerviks hamn och var på väg till värmländska Grums. Men tåget kom inte långt innan det spårade ur och det blev som ett stort plockepinn. Lokföraren klarade sig helt utan skador och ingen annan person ska heller kommit till skada.

Nu måste timret bort innan man kan börja arbetet med att få bort vagnarna och då också kunna få reda på vad som orsakade olyckan, något man inte kan svara på i nuläget.

– Det blir ett gediget arbete som kommer pågå några dagar här, säger Urban Lavén som i nuläget inte kan säga vad orsaken till urspårningen är. Det kommer man att utreda tillsammans med Tjustbanans ägare komma fram till, för det blir en gemensam utredning.

Nyheter SR Kalmar
nyheter.kalmar@sr.se