Speedway

Högljudd kritik stoppar ljuddämpare

Speedwayförarnas protester hjälpte , det blev inget förbud mot att anvädna de gamla ljuddämparna i Sverige den här säsongen men till nästa år ska ändringen genomförs .

Kritiken mot de nya ljuddämpare som tagits fram har varit hård. Dackarnas Andreas Jonsson var testförare i veckan och var kritisk till alla framtagna modeller. 

Svenska motorcykelförbundet (Svemo) i Norrköping har rivit upp sitt eget beslut att förbjuda de gamla ljuddämparna från den 1 juni.

-Skönt att de lyssnade på oss. Nu hoppas jag att man provar ut och tar fram nya dämpare så vi inte får samma problem igen, säger svenske VM-föraren Andreas Jonsson till TT.

Även förbunden i England och Danmark har fattat samma beslut.

– Vi har lyssnat på förarna som pratat om säkerheten men till nästa år kommer de nya ljuddämparna att införas. Det har funnits en del tekniska besvärligheter med de nya dämparna och jag både tror och hoppas att det kommer nya modeller under säsongen som vi kan testa, säger Per Westling, generalsekreterare på Svemo.

Dagens beslut innebär inte helt fritt fram för de gamla ljuddämparna. I alla tävlingar som arrangeras av Fim (Internationella motorcykelförbundet) ska de nya dämparna användas. Det betyder alla VM-tävlingar, utom VM-serien och lag-VM.