kalmar

Arlas nye VD kräver stöd från Kalmar kommun

Arlas Ostmejeri i Kalmar kommer att finnas kvar i stan inom en överskådlig framtid. Nye vd:n Christer Åberg tror på anläggningen, men det krävs stöd från Kalmar kommun.

Koncernens nye VD Christer Åberg besökte Kalmar på fredagen för att prata framtid, både med personal och media.

Arla, som är den åttonde största mejerikoncernen i världen, finns både i Vimmerby och Kalmar i Kalmar län och Christer Åberg tror på anläggningen i Kalmar. Men det krävs stöd från kommunen:

- Samtidigt är det som så att det är väldigt viktigt att Kalmar kommun också visar att man vill ha industriproduktion i staden. Och just nu ser det ganska bra ut, men vi har haft lite störningar i de samarbetena historiskt.

Arla Vimmerby som tillverkar torrmjölk är i dag en en effektiv och lönsam anläggning men vad det gäller Kalmar så har bostäder, polishus och köpcenter krypt allt närmre mejeriet. Och det har diskuterats om det är lämpligt att anläggningen ligger där den ligger eftersom Kalmar ser annorlunda ut jämfört med slutet av 1950-talet då mejeriet byggdes.

Hur ser då Arla Kalmars framtid ut?

- Kalmaranläggningen går bra, samtidigt kan vi säga att får vi lite mer svensk mjölk skulle vi kunna producera ännu lite mera ost i den här anläggningen utan att bygga ut den.