Regeringen valde slå samman tingsrätter i länet

Tingsrätterna i Oskarshamn, Västervik och Kalmar ska bli en tingsrätt. Det beslutades idag och domstolsverket och lagmannen vid Kalmar tingsrätt Lars Annerén fick regeringens uppdrag genomföra en sammanslagning av länets tre tingsrätter.

Sammanslagningen ska vara gjort senast vid mitten av januari nästa år och Lars Annerén ska bli chef för den nya sammanslagna tingsrätten som ska ha Kalmar som kansliort. Men man kommer att behålla tingsrätterna i Oskarshamn och Västervik som så kallade tingställen. Det innebär att man kan hålla rättegångar där, men att det inte kommer att finnas någon fast personal i Västervik och Oskarshamn mellan förhandlingarna. På regerringskansliet säger man att det här är ett led i en riksomfattande översyn av domstolsväsendet, där man vill klara rekrytering av personal till domstolarna och ge dem möjlighet till specialisering och ökad kompetens utan att försämra allmänhetens tillgänglighet till domstolarna./SR Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".