Gamleby

Urspårning inget hinder

Trots att tågrälsen på Tjustbanan är uppriven efter att ett godståg fullastat med virke spårade ur häromdagen, kommer invigningen av de nya tågen på banan inte vara hotad.

Många oroas för att den planerade invigningen av de nya tågen och därmed persontrafikstarten i början av juni inte ska kunna genomföras eftersom man ännu inte hunnit röja bort tågvagnarna och virket från olycksplatsen norr om Gamleby.

Men Urban Lavén säkerhetsansvarig och olycksutredare på Tågab som detaljgranskat olycksplatsen säger att han tror man ska hinna med att ta bort vagnar och iordningsställa olycksplatsen till invignignen.

– Jag är inte säker, men det är en bra bit tills dess och det ska gå, tror jag, säger Urban Lavén till Sveriges Radio Kalmar.

Planerna är att de nya tågen på Tjustbanan ska invigas femte juni och att sedan den reguljära persontrafiken, som varit avstängd i flera månader, ska komma igång den sjunde juni.

Två av de nya tåg som ska trafikera banan står nu instängda på Västerviks järnvägsstation, sedan de övningskört till Västervik innan olyckan i Gamleby.