KALMAR

Kalmarelever vann anti-rökkampanj

Klass 8 A på Östra Funkaboskolan kammade hem segern i tävlingen "Dizza tobak" som handlade om att göra en anti-tobakskampanj.

80 klasser i årskurs 8-9 deltog i tävlingen, och det var en helt ovetande klass som överraskades med ett pris på 30 000 kronor. Anders Lönegård, projektledare i "Dizza tobak" överraskade eleverna med ett meddelande.

– Jag har fått ett meddelande från Blossom Tainton som gratulerar er för bästa film, bra manus, bra skådespeleri, bra filmat, ett gediget arbete med tydligt budskap att det är inte kult att röka.

Initiativtagarna menar att ungdomarna är lämpliga för att prata om tobak och snus. Därför fick de i uppgift att göra en kampanj baserad på musik, teater eller film. Syftet var också att sprida ett budskap och få så många som möjligt att rösta på ens bidrag.

Klassen gjorde en film med meddelandet "det är inte tufft att röka eller snusa". Och tack vare sociala medier som Facebook men också familj och släkt kunde de vinna första priset. Oskar Lundström och Alex Carlsson går i 8A.

– Det känns bra att vi vinner pengar, det känns jättekul och helt oväntat. Pengarna kommer vi att använda till en klassresa.