EMMABODA

Ingen kommunal bojkott mot Amigo

Hotell Amigo i Emmaboda har inte tecknat kollektivavtal för sina anställda - det berättade vi i nyheterna igår. Men trots det har den socialdemokratiskt ledda kommunen Emmaboda valt att låta sina nattgäster bo på hotellet.

Det är något som Hotell och restaurangfacket nu är kritisk mot. Marie Stang är ombudsman på hotell- och restauranganställdas förbund och har ansvar för Kalmar län.

– Det är jättetråkigt att en socialdemokratiskt ledd kommun inte stöttar oss i arbetet att det är förbunden som ska teckna kollektivavtal och att vi försöker lägga oss där man har kollektivavtal, säger Marie Stang.

Hotell- och restauranganställdas förbund är kritiskt mot att Emmaboda kommun inkvarterade alla sina nattgäster under 2009 och 2008 på hotell Amigo. Sammanlagt handlar det bara om en handfull nattgäster och under de senaste två åren har kommunen betalat hotellräkningar till Amigo för sammanlagt 22 000 kronor. Och det är alltså pengar som Marie Stang på hotell- och restauranganställdas förbund menar att kommunen borde ha lagt någon annanstans.

Ann-Marie Fagerström (S) som är kommunalråd i Emmaboda har tidigare försökt förmå hotell Amigo att teckna kollektivavtal men hon vill ändå inte verka för en bojkott av hotellet.

– Jag tycker det är sorgligt men samtidigt är de ett företag som gör som de vill, säger Ann-Marie Fagerström.

Så du vill inte sätta hårt mot hårt och verka för en policy mot hotell utan kollektivavtal?

– Jag tror inte att Emmaboda kommun skulle tjäna något på det och jag tror inte att man ska dra igång en stridsåtgärd från en kommun, säger Ann-Marie Fagerström.