KALMAR

Hon tar länet ur krisen

Allt fler tror att den ekonomiska krisen är över är över för den här gången.
Det visar ökningen av antalet nystartade företag i den senaste statistiken från SCB och Tillväxtanalys, som bygger på siffror för tredje kvartalet förra året.

I länet startade 250 företag varav 80 startades av kvinnor. En som vågat steget att starta eget är Malin Ambjörnsson som startar en delikatessbutik i Kalmar

– Jag har väl sätt att det vänder nu och den här typen av butik som jag ska öppna en delikatessaffär finns det utbud för i den här stan, jag tror folk handlar mer nu, säger Malin Ambjörnsson.

Du ser inga risker?

– Det är klart jag ser risker men jag måste våga.

Just nu är det många som vågar och vad det gäller nyföretagande så verkar vi ha kommit ur den konjunkturkramp som varit och allt fler ser alltså ljusare på framtiden. Jobben börjar komma tillbaka och företagen återanställer som Metall ordföranden Stefan Lövfen sa går.

Innan året är slut så räknar man med att kanske 60 000 nya företag har startas. Dock i kanske blygsam skala till att börja med, några kommer aldrig i gång, några kommer att gå omkull, men de flesta kommer att leva vidare och några kommer att bli riktigt stora.

Och Malin Ambjörnsson  är alltså en av de som vågar ta klivet till ett eget företagande.  Just nu är hon i förberedelserna med att göra i ordning sin lokal med allt praktiskt bestyr för att kunna slå upp dörren och välkomna kunderna.

Har det varit ett stort kliv och ett personligt riskstagande?

– Jag måste ju alltid satsa lite, jag har gjort det till ett aktiebolag för att säkra mig själv.

Är det en dröm som går i uppfyllelse?

– Absolut, nu har jag fått barnen och nu är det min tur i livet