Kalmar

"Flumvård hör inte hemma här"

Flumvård och spökskalpeller hör inte hemma i sjukvården. Det anser fyra läkare som reagerat på våra uppgifter i måndags om att andlig kirurgi eller healing förekommer i länet. Vi berättade ju om en kvinna som är verksam på området.

Enligt läkarna är behandling av barn enligt denna metod ett brott mot kvacksalverilagen och man utgår från att åtal kan väckas

-Hälso- och sjukvård ska inte bedrivas med vålnader och spökskalpeller, skriver dom fyra läkarna som samtidigt är politiker i landstingets fyra borgerliga partier.

 Det är mycket viktigt att sjukvården - i synnerhet personer i ledande ställning - tar tydligt avstånd från "andlig kirurgi" och liknande icke evidensbaserade behandlingsformer, hävdar läkarna

 -Därför blir vi oroliga när Miljöpartiets landstingsrådskandidat, Jessica Rydell, i en intervju i samband med partiets kongress öppnar upp för "alternativmedicin" och att patienten ska ha större inflytande i"vilken typ av behandling" som ska ges.

-Är det "andlig kirurgi" som Rydell och Miljöpartiet avser med "alternativmedicin, undrar läkarna.

Tidigare artiklar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.