Närmare 80 personer blir av med sina arbeten denna veckan

Denna vecka börjar uppsägningsbeskeden gå ut till de anställda inom Hultsfreds kommun. Först ut är 72 personer inom Barn- och utbildningskontoret som får besked redan denna vecka. Besked i denna veckan får även sju stycken sjuksköterskor inom Vårdförbundet. Däremot får ytterligare ca 85 personer inom de sociala omsorgerna vänta ytterligare en till två veckor.

Beskeden delas ut för hand direkt till den drabbade via arbetsledaren på plats.

Lagom till att de slutgiltiga beskeden kommer så har kommunen sagt upp det trygghetsavtal som har gällt sen början av 90-talet. Istället har ett nytt erbjudits och förhandlats fram med de olika inblandade fackförbunden. Ett avtal som ekonomiskt sätt är mycket mindre fördelaktigt än det äldre. Enligt kommunen var det nya avtalet nödvändigt, än fler skulle sagts upp om man följt det gamla avtalet, det skulle blivit för dyrt. I det nya avtalet står det att diskussioner ska föras bland annat om särskilda pensionslösningar. De diskussionerna pågår just nu på flera håll inom kommunen. Det är dock inte självklart att pensionslösningarna blir av.

Uppsägningstiden varierar för de drabbade, men för majoriteten rör det sig om sex månader. Under den tiden har kommunen sagt att man kan vara beredd att låta dem som vill och kan studera. Kommunens personalchef Hans Andersson säger också att kommunen kanske i vissa fall kan gå in och stötta enskilda företagsidéer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista