1 av 2
Reaktor 1 och 2 i Oskarshamn. Foto: Nick Näslund/SR
2 av 2
Stängsel räcker inte, säkerheten måste bli högre tycker kärnkraftsindustrin. Foto: Hasse Carlsson/SR
Oskarshamn

OKG vill ha beväpnad styrka

Kärnkraftsindustrin Sverige vill nu att det görs en lagöversyn för att beväpnade styrkor snabbt ska kunna var på plats om det sker ett angrepp eller sabotage vid något av kärnkraftverken.

Lars Thuring Vd för OKG kärnkraftverket i Oskarshamn säger att men nu satsat på det fysiska skyddet i forn av larm och inhägnad men att det nu måste till ett aktivt skydd.

– Vi har investerat nu sådär tre till fyra miljarder kronor i ökat skydd inom svensk kärnkraftindustri och nu är det viktigt att också samhället ser över sina resurser.

Det är inte ett eget driftvärn med beväpnade vakter eller ett driftvärn av personalen man vill ha från kärnkraftsindustrin, utan det gäller en lokal polisiär insatsstyrka som snabbt kan vara på plats.

Nu pågår det samtal med polisen, både lokalt och med rikspolisstyrelsen säger Lars Thuring.

På polisen i Kalmar finns i dag en kärnkratsansvarig och han säger till P4 Kalmar att av naturliga skälv vill man inte berätta om vilka insatsresurser som finns i dag eller hur den kommer att se ut i framtiden. Men nästa vecka kommer de tillsammans med rikspolisstyrelsen och kärnkraftsindustrin att ha ett möta där man kommer att diskutera den här frågan.

Vi är möjligen blåögda i Sverige, men har hotbilden nu blivit sån att vi får anpassa oss till ett så här skrämmande framtidsscenario?

– Det är helt klart så att hotbilden har förändrats de senaste tio till femton senaste åren. Vi måste vara beredda på att ha en erforderlig skyddsnivå till våra kärnkraftsverk, säger Lars Thuring

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".