Inget är säkert även om det blir ett ja i Högsby ikväll

Ikväll avgör kommunfullmäktige i Högsby frågan om storsatsningen på multianläggningen Samhällsbygge Högsby, omröstningen väntas bli mycket jämn. Men även om det blir ett ja ikväll, så är det inte alls självklart att projektet blir av, för enligt förslaget så ska EU strukturfond stödja projektet med drygt nio miljoner kronor.

Och förra gången kommunen ansökte om pengar till en liknande satsning så sa fonden nej eftersom beslutet hade tagits med minsta möjliga majoritet och uppfattades som dåligt förankrat. Och enligt Leif Larsson från Vimmerby som sitter med i delgationen som beviljar EU- pengar är det viktigt även denna gång med en bred politisk uppslutning om anläggningen.

- Det är viktigt för strukturfonden att projekten lever länge, även efter det att EU-stödet försvunnit, och en bred politisk uppslutning bakom projektet ger ett intryck av att satsningen är långsiktig, även om det kommer till exempel ett val emellan. Dessutom är det extra viktigt när det rör sig om stora investeringar, menar Leif Larsson.

Strukturfonden kommer den 5:e mars att ta upp ärendet och enligt Leif Larsson så finns det i handlingarna inför mötet två förslag till beslut. Ett som beviljar pengarna och ett som avslår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista