VÄSTERVIK

Västervik satsar på sopor

I kväll ska fullmäktige i Västervik ta ställning till en av de största kommunala satsningarna någonsin. Det gäller en investering på flera hundra miljoner kronor i en utbyggnad av fjärrvärmeverket.

Utbyggnaden består i en ny panna för avfallsförbränning som ska bidra till elproduktionen.

– Poängen är att vi behöver mer energi till vårt värmeverk och vi har också behov av en ny panna och när bygger vill vi också kunna producera el, säger Per Allerth, teknisk chef i Västervik.

Någon strid väntas inte i kväll, utan investeringen kommer troligen bli av och den beräknas vara återbetald på runt tio år. Tanken är att den dels ska öka mängden avfall man eldar med, dels öka produktionen av värme.

Dessutom väntas anläggningen producera så mycket el att det kommer att täcka runt hälften av det kommunala offentliga elbehovet, alltså för skolor, förvaltningar, kommunala bostäder med mera.

Den nya planerade pannan kommer alltså att producera både el och värme och eldas bara med avfall som kommer att köpas och hämtas in från hela östra Småland. Och därmed minskas eller nästan helt försvinner behovet av olja och flis, säger Per Allerth.

– Tanken är att vi trycker undan framför allt olja, vi har eldat en del olja under den kalla årstiden. Vi kommer också att elda mindre skogsbränsle.

 Blir det mer utsläpp i staden?

– Nej de ska inte bli mer, reningen av de rökgaser vi har blir lika bra som tidigare, säger Per Allerth.

Lennart Ackling

Reporter
lennart.ackling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista