Anders Carlberg tycker ungdomar måste få ta mer ansvar. Foto: Banna Thioubou/SR
kalmar län

Vill ge ungdomar mer ansvar

Ungdomar måste ges mer ansvar i samhället, det säger Anders Carlberg fryshusets grundare som är i Kalmar i samband med fryshusetdagarna.

Fryshuset är en organisation som arbetar med ungdomar och har inlett en turné i landet för att utbilda, föreläsa och prata med politiker om ungdomsfrågor.

Ungdomarna Annie, Emmy och Elin från Emmaboda var i Kalmarsalen igår och de vill att kommunerna satsar mer på dem.

– I vår kommun har det inte varit så mycket vi kunnat göra innan. Det här är typ det första som kommunen tar tag i och verkligen gör något för oss, säger de. 

Kommunerna måste stödja ideella verksamheter och ha mer tillit på ungdomarna, det säger fryshusets grundare Anders Carlberg. Och genom en turné i landet, kommer Anders och sin organisation att besöka 150 Kommuner i 30 regioner och informera om ungdomarna och deras behov.

Enligt Anders Carlgren behöver ungdomarna mentorer och förebilder men också möjligheten att ta ansvar i samhället. 

– Vi måste få ungdomarna att mycket tidigare ta ansvar. Kanske praktisera i barnomsorgen, vården. Tidigt komma ut och prova sina krafter och göra rätt för sig, säger Anders Carlberg.

Med 25 års erfarenhet med ungdomar säger Anders att ungdomarna mår sämre idag. Och detta beror på att de inte känner sig behövda i samhället.

– Ett samhälle går under om vi inte ser till att ungdomarna känner sig behövda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".