Anna Hertzog, Blackstad kämpar för ortens skola. Foto: Lennart Ackling/SR
BLACKSTAD

Blackstadsbor slåss för sin skola

I takt med att elevantalet nu sjunker i glesbygden tvingas kommunerna organisera om sin skolverksamhet  och till och med lägga ned landsortsskolor.

I Västervik med nära 30-talet skolor pågår nu en sådan översynsutredning, men en förändring möter förstås på hårt motstånd från invånarna, som slåss för sina skolor.

Anna Hertzog är ordförande för föräldraföreningen i Blackstad, som inte kommer att gå med på en nedläggning.

– Vi är mycket angelägna om att ha en skola, det är otroligt viktigt för vår bygd. Vi har gjort en namn insamling som visar att vi har ett stort engagemang. Det är hela bygden som sluter upp, säger Anna Hertzog.

I ytmässigt mycket stora men befolkningsminskande Västerviks kommun  pågår en utredning om skolornas framtid.

Rektorerna och de respektive skolledningarna tar nu fram olika scenarier om hur de ska klara framtiden. På torsdag överlämnas materialet till en styrgrupp, som jobbar vidare för att ta fram förslag till hösten.

Skolchefen Kjell Fernandi säger till Sveriges Radio Kalmar att man förstås inte utesluter sammanslagningar och nedskärningar, eftersom större enheter behövs för att klara framtiden.

Men ute i skolorterna laddar man för kamp mot nedläggning. I till exempel Blackstad med 57 elever är ortsbornas engagemang mycket stort och vid ett möte på tisdagskvällen kunde Anna Hertzog lämna över en namninsamling mot nedläggning där över 700 personer skrivit på till kommunen, vilket är i stort sett alla i trakten

– Naturligtvis vill vi ha en skola som håller en hög kvalitet och tittar vi på vår skola så gör våra elever ett väldigt  hög resultat inom Västerviks kommun, säger Anna Hetzog

Så nedläggning skulle märkas direkt i bygden?

– Det är klart att det skulle göra. Alternativet för våra barn är restider på en timma för vissa, och det tycker vi är förödande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".