Miljöpartiet i Oskarshamn

Så här svarade Miljöpartiet i Oskarshamn på våra frågor.

1. Vilken är den viktigaste åtgärden som bör vidtas för att det kommunala bostadsbolaget Byggebo ska fungera bättre både ur hyresgästerna och skattebetalarnas synvinkel?

Som läget är just nu är lösen av lån viktig för att ta bort stora ränteskulder ( se KF överenskommelse om +350 mkr ?) Det ger ett stabilare läge för ByggeBo att komma på fötter - att jobba konstruktivt med uthyrning bra service skapar attraktivt läge för bolaget som hyresvärd.

Gärna mer miljöprofil/ energieffektiviseringar.

2. Skall den nuvarande strukturen på kommunens grundskolor bestå under mandatperioden?

De minsta barnen behöver skola/ barnomsorg nära och måste vara målet i den kommunala planeringen. Naturligtvis bygger strukturen att det finns barn - men det är viktigt att även tänka hur "stor" får en skola bli innan det blir sociala nackdelar.

3. Inom vilket område vill ditt parti nysatsa mest under mandatperioden?

Inom förnyelsebar energi, Miljö-klimatsatsningar, lokal upphandling, Ekoturism tex kollektivtrafiken/ järnväg.

4. Inom vilket område kan besparingar göra?

Just energieffektiviseringar, samverka inom strategiska tjänster över kommungränser.

5. Ska lagen om Valfrihet i omsorgen, LOV införas under mandatperioden. Motivera!

-

6. Ska kommunala verksamheter konkurrensutsättas mer eller mindre. Ge exempel!

Miljöpartiet är öppen för olika driftsformer men är ansvarstagande nog att säga ifrån när tex det vill etableras mer friskolor än det finns elever för. Det är en demokratisk rättighet att förvalta skattemedel för bästa medborgarnytta inte bara "pytsa ut företagsvinster"- väl medveten om att det är kommunen som har skyldigheterna att ta ansvar om friskolor mm går i konkurs och på så vis riskerar att betala notan 2 ggr... Att tex öppna för restaurangköks avtal i skolor är ett exempel.

7. Vilket är viktigaste frågan att driva, bättre vägstandard nära Oskarshamn- eller att tågtrafiken återupptas?

Enskilda vägar måste servas i en kommun som våran- med en seriösare tilldelning av inframedel från riks kan vi satsa på dessa småvägar som sköts av brukare. Gällande väg/järnväg är det självklart järnväg som gäller. Med som sagt det skall inte ställas o mot de enskilda vägnätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".