Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kristdemokraterna i Kalmar

Så här svarade Kristdemokraterna i Kalmar på våra frågor.

1. Vill ert parti öka satsningen på kommunens ytterområden? I så fall hur?

Självklart vill vi det! Handlar om allt från stöd till föreningar till "utsmyckning" (någon liten påsklilja kunde väl ha hittat till infartsvägarna utanför centrala stan)

2. Ska valfrihetssystem, LOV införas inom hemtjänst och äldreomsorg?

Ja, definitivt! Det kommer innebära ökad valfrihet och därmed större möjlighet för enskilda som har behov av tjänsten att "pricka rätt" i just det man önskar, vilket i sin tur innebär ökad trygghet och kvalitet.

Det kommer också att innebära ökad möjlighet för fler att starta eget.

3. Ska fler kommunala verksamheter konkurrensutsättas?

Ja, det kan vi tänka oss, även om det inte är något självändamål. Den som bäst motsvarar uppställda kriterier, däribland kvalitet, miljö och pris – bör utföra tjänsten – vilket mycket väl kan vara kommunen.

4. Vill ert parti öka andelen friskolor i kommunen? På vilken nivå - grundskola eller gymnasieskola?

Friskolor är välkomna, det har visat sig bra för många elever att kunna välja friskola eller kommunal skola. Ökning inget självändamål, ansökningar som kommer in ska behandlas enligt fastlagda kriterier.

Båda nivåer är välkomna.

5. Vill ert parti införa flera kommundelsnämnder?

Det kan vi tänka oss, bygger på intresse och engagemang underifrån.

6. Bör skattesatsen förändras under mandatperioden? I så fall hur?

Kalmar kommuns skattesats bör ligga i nivå med jämförande kommuner – det ska inte vara dyrare att bo och leva i Kalmar.

Alliansens förslag om en genomlysning avslogs – erfarenheter från t ex omsorgen och landstinget har visat att en genomlysning av verksamheter kan ge bra effekter med fortsatt god kvalitet och god omsorg och vård.

7. Vilken är hjärtefrågan för ert parti i valet?

Omöjligt att endast nämna en fråga …

Valfrihet, att kunna välja barnomsorgsform, kunna välja vilka som ska hjälpa oss hemma

Trygghet, t ex förebyggande insatser för barn – alla barn har rätt till en trygg uppväxt och alla äldre har rätt till en trygg ålderdom. Förutsättning = tillväxt: Att fler vågar satsa på sina idéer och starta eget - företagare och jobb därmed "hjärteviktigt"!

Miljön! En del i det är att vi behöver utveckla cykelvägarna i Kalmar! Vi har ett ansvar att förvalta klimat och miljö för barn och barnbarn… vi måste börja sortera matavfall även här.

8. Ska Linnéuniversitets campus förläggas till Kvarnholmen? I så fall var?

Det är svårt att samla hela universitetet inom ett område om det ska vara centralt i staden. Sjöbefäl är svårt att flytta – finns något utrymme kvar för viss utbyggnad i området, men det räcker inte. Om det ska vara ett enda campus förordar vi Calmar Nyckel (Brofästet), det är vattennära och stadsnära. Vi har inget emot att befintliga områden utvecklas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".