Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialdemokraterna i Kalmar

Så här svarade Socialdemokraterna i Kalmar på våra frågor.

1. Vill ert parti öka satsningen på kommunens ytterområden? I så fall hur?

För att vår kommun ska utvecklas och ha framgång är det viktigt att hela Kalmar lever. Vi har under den senaste mandatperioden arbetat mycket med utvecklingen av hela kommunen. Ett tecken på att vi haft framgångar i detta arbete är att vi 2008 tilldelades utmärkelsen ”Årets kommun” av landbygdsorganisationen Hela Sverige ska leva. Det var första gången någonsin som en residensstad fick denna utmärkelse. Under den gångna mandatperioden har vi byggt ny skola i Södermöre, idrottshall i Trekanten. Vi går vidare med utbyggnaden av förskolor så att alla ska kunna få förskoleplats där man bor. Vi bygger sporthall och allaktivitetshus i Rockneby och vår vi förnyat förtroende kommer vi att bygga en ny sporthall i Ljungbyholm. Vi har även arbetat med utvecklingsdialoger (mer om detta under punkt fem).

2. Ska valfrihetssystem, LOV införas  inom hemtjänst och äldreomsorg?

Vi är positiva till införandet av ökad valfrihet inom hemtjänsten i Kalmar kommun. Vi anser det vara viktigt att öka valfriheten, inflytandet och delaktigheten för den enskilde över sin vardagssituation.

3. Ska fler kommunala verksamheter konkurrensutsättas?

Vi har inga planer på att konkurrensutsätta kommunal verksamhet bara för den sakens skull. Kommunala verksamheter som skola och äldreomsorg är så viktiga att kommunen måste ha ansvaret för dem. Däremot är vi positiva till bildandet av exempelvis personalkooperativ och liknande initiativ. Sedan finns det alltid delar av en kommunal verksamhet där vi givetvis kan tänka oss att andra intressenter är kommunen är med och driver utvecklingen framåt.

4. Vill ert parti öka andelen friskolor i kommunen?  På vilken nivå - grundskola eller gymnasieskola?

Vi har sett flera etableringar av friskolor i Kalmar kommun. I flera av fallen har dessa varit till gagn för eleverna och föräldrarna. Dock riskerar vi att få en situation där de kommunala skolorna ”slås ut” till förmån för friskolorna. Kommunen kommer dock alltid att ha huvudansvaret för att erbjuda alla elever en skola av högsta kvalité. Om vi kan ska vi även i fortsättningen försöka hitta pragmatiska lösningar när nya friskolor vill etablera sig. Ett sådant exempel var Oxhagsskolan, där en ny friskola nu etablerar sig i den förra kommunala skolans lokaler. Eleverna i Oxhagen kommer även i fortsättningen ha en skola i sitt bostadsområde, men även ha möjligheten att välja en kommunal skola om så önskas.

5. Vill ert parti införa flera kommundelsnämnder?

Nej, vi har en kommundelsnämnd, Södermöre, som har arbetat framgångsrikt under tio år. Nämnden kommer att fortsätta sitt framgångsrika arbete även i fortsättningen men vi har inga planer på att införa några nya. Dock är det givetvis viktigt att stärka och utveckla demokratin i hela kommunen. Vi har under den senaste mandatperioden arbetat med utvecklingsdialoger i alla större tätorter inom Kalmar kommun. Detta har varit en viktig del i arbetet med att stärka demokratin och få fler människor att känna sig delaktiga i utvecklingen av kommunen. Utvecklingsdialogerna har varit framgångsrika och vi kommer att utveckla detta ytterligare om vi får förtroende i valet.

6. Bör skattesatsen förändras under mandatperioden? I så fall hur?

Kalmar kommun kommer aldrig ta ut en högre skatt än vad vi behöver. I december 2007 beslutade kommunfullmäktige om ”Budget i balans” för att sänka kommunens kostnadsnivå. När vi genomfört stora delar av detta arbete drabbades Kalmar, liksom övriga världen, av finanskrisen som slog till hösten 2008. Detta föranledde majoriteten att föreslå nya besparingar kombinerat med en skattehöjning, då vi ansåg att det inte gick att spara mer i verksamheten. Att ha en hög skatt är definitivt inget självändamål, men vi kommer aldrig att riskera välfärden i kommunen genom ofinansierade skattesänkningar.

7. Vilken är hjärtefrågan för ert parti i valet?

Jobben, ekonomin och välfärden. Dessa frågor hänger ihop. När människor har ett arbete att gå till, då klarar vi också ekonomin. Och när vi klarar ekonomin så klarar vi också att behålla och utveckla välfärden. Kalmar har arbetat målmedvetet med just arbetsmarkandsfrågor. Till skillnad mot flera andra kommuner satsar vi resurser på arbetsmarknadsåtgärder. Under 2010 avsattes två miljoner kronor som en extra beredskap mot fortsatt lågkonjunktur och arbetslöshet. Kommunen lägger även tio miljoner kronor för att genomföra Kalmarlyftet. Det handlar om människor som står långt ifrån arbetsmarkanden och att dessa ska kunna finnas i skolan, äldreomsorgen och genomföra förbättringar på bland annat våra stränder och motionsslingor. Arbetslösheten är fortfarande alldeles för hög, men vi har lägre arbetslöshet i Kalmar än i riket och bland våra jämförelsekommuner. Detta har vi aldrig tidigare haft.  Därmed står vi också starkare när konjunkturen vänder och arbetsmarknaden tar fart på allvar igen.

8. Ska Linnéuniversitets campus förläggas till Kvarnholmen? I så fall var?

Det pågår för närvarande en utredning kring den framtida placeringen av Linnéuniversitetet. Detta utredningsarbete bedrivs i samarbete mellan Kalmar kommun och Linnéuniversitetet. Utredningen omfattar en placering där Ölandskajen är huvudområde med Elevatorkajen och Malmen som kompletterande områden. Vad gäller Elevatorkajen ska denna utredas med befintlig byggnation som utgångspunkt. Utredningsarbetet ska ta hänsyn till ekonomi, attraktion och kulturmiljö. Skulle utredningen visa att byggnationen inte är lämplig ska en gemensam dialog tas för att finna en annan lämplig plats med likartade möjligheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".