Hemtjänst tar över arbetsuppgifter?

Landstingets arbete för att minska sina kostnader och spara uppemot flera hundra miljoner kronor fortsätter. I mitten av mars kommer Landstinget att sätta sig ned med kommunerna i länet och diskutera vilka arbetsuppgifter som ska skötas av distriktssköterskor respektive kommunal hemtjänst.

Landstinget vill förstås spara pengar och det kan finnas uppgifter som man kanske inte alltid behöver vara distriktssköterska för att utföra, t.ex såromläggningar, byte av stomi-och urinpåsar eller andra så kallade egenvårdsuppgifter som hemtjänsten skulle kunna klara av istället.

Men kommunerna har inga resurser att ta över arbetsuppgifter från landstinget. Det menar Lars Axelsson, verksamhetschef för äldreomsorgen i Kalmar, som nu är orolig för att kommunerna kommer att få mer att göra i samband med landstingets spariver. Men han välkomnar diskussionen. Han tycker att det även ur kommunernas synvinkel är viktigt att se över vem som har vilket ansvarsområde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".