Akko Karlsson, en av de politiker som har svårt att få kredit. Foto: Tobias Sandblad/SR
Riksdagsvalet

Politiker har svårt få krediter

Cirka 3.000 politiker som kandiderar till höstens val eller fyra procent av kandidaterna bedöms som inte kreditvärdiga. De skulle alltså få stora problem att låna till exempelvis en bil eller en villa.

Bland de från länet som får svårt med krediter återfinns Akko Karlsson, från Gamleby som är tvåa på miljöpartiets riksdagslista. Även tvåan på moderaternas lista Jörgen Andersson från Västervik har svårt att få krediter.

Det framgår av en genomgång som nyhetsbyrån Siren låtit ett kreditinstitut göra. Uppgifterna är datakörda för knappt en månad sedan.

I morgon onsdag väntas riksdagen behandla justitieminister Beatrice Asks förslag till ny kreditupplysningslag, ett förslag som om det går igenom kommer att göra det svårt på gränsen till omöjligt för medier att granska politiska makthavares egen ekonomi och kreditvärdighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".