Borgholm

Hemkommuner kan tvingas betala hemtjänst

Allt fler kommuner begränsar möjligheten för semesterfirare att få hemtjänst. Borgholm och Värmdö har infört en maxgräns på fyra veckor. Men nu föreslår regeringen att hemkommunen ska stå för hela notan.

På sommaren vill många åka på semester till andra delar av landet än där de bor. Men för många skärgårdskommuner och populära semesterorter har frågan om hemtjänst länge grumlat sommaridyllen.

Vem ska egentligen betala för sommargästernas behov? Hittills har kommunen man vistas i varit ansvarig. Men nu föreslår regeringen en lagänding där hemkommunen i stället får ansvaret.

– Många mindre kommuner har varit ganska hårt belastade när äldre vill komma och bo i sina sommarstugor. Med vårt förslag så är det bosättningskommunen som ska stå för kostnaden och det ska vara samma taxa som bosättningskommunen tillämpar, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD).

En dom i förvaltningsrätten i Växjö gav Borgholm rätt att begränsa antalet veckor till fyra för semesterfirare. Det har gjort att flera så kallade turistkommuner har tagit upp frågan.

Värmdö kommun, liksom orter som Simrishamn och Båstad, har alla infört maxtak. Fler väntas följa efter i sommar.

Norrtälje kommun är en av alla som undersöker möjligheten med en maxgräns.

- Vi har ungefär 65 sommargäster i behov av hemtjänst under sommaren. Det är en extra kostnad på cirka en miljon kronor varje år och det fungerar inte, säger Britt-Marie Ekström, som är chef för Norrtälje kommuns biståndsavdelning.

I regeringens förslag finns ingen gräns för hur länge en person ska få hemtjänst i en annan kommun.

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".