Fartyg med kärnbränsle nära kollision

Kärnbränslefartyget Sigyn var för en tid sedan nära att kollidera med ett annat fartyg. Incidenten ägde rum den 16 februari i Bornholmsgattet när Sigyn var på väg till Oskarshamn med bland annat två behållare högaktivt kärnbränsle från Ringhals.

Ett Panamaregistrerat tankfartyg gick under 18 minuter på kollisionskurs mot Sigyn och svarade inte på anrop om att ändra kurs. I sista stund undveks en kollision sedan Sigyns kapten stannat motorerna och låtit fartyget passera. Då skiljde bara 200 meter mellan fartygen. Någon risk för radioaktivt utsläpp förelåg dock aldrig, enligt fartygets ägare Svensk kärnbränslehantering, eftersom behållarna tål att sjunka ner till 4 000 meters djup utan att ta skada.

Efter incidenten gjorde Sigyns kaptens en anmälan till Sjöfartsverket som i sin tur skickat en redogörelse till Panamas sjöfartsministerium. Det är nu upp till myndigheterna i Panama att ta kontakt med besättning, ägare och rederi för att se om det finns skäl att åtala Fujigawas kapten. Det står att läsa på Svenska Dagbladets nätupplaga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".