Rättegång väntar aktivister tog sig in på kärnkraftverket i Forsmark. Foto: Greenpeace/Scanpix
Forsmark

Greenpeaceaktivister åtalas

Samtliga 29 utländska Greenpeaceaktivister som i måndags tog sig in på området kring Forsmarks kärnkraftverk kommer åtalas. Rättegången inleds redan i morgon. De svenska aktivister som misstänks kommer utredas senare.

Samtliga 29 utländska Greenpeaceaktivister som i måndags tog sig in på området kring Forsmarks kärnkraftverk kommer åtalas och rättegången inleds redan i morgon torsdag.

13 av dom åtalade kommer från Tyskland, övriga kommer från Polen, Danmark, Storbrittanien, Frankrike och Finland.

De svenska aktivister som misstänks för motsvarande bortt kommer utredas senare.

Strålsäkerhetsmyndigheten hoppas att kunna ha sin snabbutredning om intrånget klar veckan efter midsommar. Under hela onsdagen har personal varit på plats i Forsmark för att samla information.

--Vi har som riktpunkt att vid sådana här utredningar försöka vara på plats inom 48 timmar efter att händelsen inträffat. Vår personal försöker nu skapa sig en egen bild av hur förloppet gick till och hur Forsmark agerade, förklarar Leif Karlsson, enhetschef för drift- och strålskydd på kärnkraftsavdelningen.

Syftet är att Strålsäkerhetsmyndigheten utifrån den bild man får av vad som hänt ska kunna vidta de åtgärder som den anser nödvändiga och inte vara beroende av den information som i det här fallet Forsmark lämnar.

Faktainsamlingen sker bland annat genom intervjuer med kärnkraftverkets personal och genomgång av anteckningar och loggböcker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".