Åtgärder krävs mot ungas trafikdöd

Det behövs kraftfulla åtgärder för att få ner olyckorna bland yngre bilförare. Det anser Sveriges trafikskolor riksförbund, STR, och ordföranden, Lars Gustavsson från Öland, kommer nu med sju olika åtgärdsförslag.
Bakgrunden är att antalet unga som dött i trafiken ökat med 30 procent under fem år med nollvisionen och olyckorna där personer skadades ökade med 50 procent.

De åtgärder STR föreslår är:
* Alla som tar körkort ska delta i en utbildning om varför alkohol och droger inte hör ihop med bilkörning.
* STR vill uppmuntra till alkolås i bilarna genom rabatter hos alla försäkringsbolag.
* Att beslut snabbt tas om genomförandet av den nya kursplanen, som inkluderar miljökörning. Miljökörning bör prövas i alla prov och bli ett sjätte kriterium i bedömningen av det praktiska provet.
* Alla ska utbildas i omkörning, mörkerkörning och vänstersväng.
* Att ett pricksystem för olika trafikförseelser införs. Då kan förare, som återkommande tänjer gränserna för vad trafiksäkerheten tål, få tidiga varningar istället för att fortsätta ända till en allvarlig olycka inträffar.
* Att ge handledare och elev kunskap, färdighet och vägledning inför utbildningsprocessen genom en obligatorisk introduktionsutbildning innan den privata övningskörningen inleds.
* Att ett förarutbildningsråd inrättas som ett forum där politiker, myndigheter, forskare och trafiklärare kan diskutera och ta gemensamt ansvar i förarutbildningsfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".