Friande dom för värdetransportrån överklagat

Den friande domen mot fem män som stått åtalade för att ha rånat en värdetransport på drygt 20 miljoner kronor utanför Linköping förra året överklagas nu till Göta Hovrätt. Enligt kammaråklagare Magnus Elving har tingsrätten missat väsentliga delar i domen.

Det var den 6 mars förra året som två beväpnade män överföll en värdetransport vid en bensinstation vid Braskens bro utanför Linköping. Väktarna bakbands och rånarna kom över 21,2 miljoner kronor.

Två män, 22 och 23 år, åtalades senare för att ha utfört rånet. Ytterligare tre personer stod åtalade för medhjälp till grovt rån. En av dem var en 24-årig Securitasvakt från Västervik som misstänktes ha kört värdetransportbilen vid rånet.

Tingsrätten motiverade frikännandet med att ”det inte klargjorts vad var och en gjort. Även om det föreligger besvärande omständigheter så kan det inte anses ställt utom allt rimligt tvivel att de begått brottet”.

De fem har hela tiden nekat till rånet och teknisk bevisning har saknats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".