Vill flytta ut beroendecentrum från sjukhuset. Arkivfoto Simon Leijnse/SR
KALMAR LÄN

Vill flytta beroendecentrum

Flytta ut Beroendecentrum från sjukhuset och satsa mer på behandling i kommunerna, det föreslår Kjerstin Larsson som har gjort en utredning av verksamheten vid det nya Beroendecentrum i Kalmar.

– Jag kan nog tycka i  vissa fall att man mer utgått från sin egen organisation och vad som är möjligt.

Det är sju kommuner i södra länet och landstinget som samarbetar kring beroendecentrum sedan hösten 2008. Målet har varit en lättillgänglig öppen- och slutenvård för personer med missbruksproblem, ofta i kombination med psykisk ohälsa.

I höstas sades avtalet upp av flera kommuner som ansåg att de inte fått ut vad de betalat för och i vintras fick Kjerstin Larsson som arbetar på fokus, centrat för forskning och kunskapsutveckling inom socialtjänsten i Kalmar län, i uppdrag att göra en utvärdering av verksamheten och nu är rapporten som bygger på 18 intervjuer med kommun- och landstingspersonal klar.

Den visar att problemen framför allt gäller för de mindre kommunerna där det är svårt för personer som kanske varken har körkort eller är nyktra att helt enkelt ta sig till behandlingen vid sjukhuset i Kalmar, meningen är att beroendecentrum ska komma ut med mobila team men det finns kommuner där arbetet inte ens kommit i gång och kommuner där kompetens kring missbruksproblematik saknas.

Kjerstin Larsson menar att det inte ska spela någon roll, är det samverkan som gäller ska man kunna hjälpas åt och det viktigaste är att våga tänka nytt.

– Där tror jag man behöver ha någon projektledare som kan styra de här processerna så man vågar tänka i nya banor för att få fram något nytt som kan gynna den enskilda individen.

Beroendecentrum har fått förlängd projekttid till årsskiftet men sen är frågan hur man ska fortsätta, Kjerstin Larsson föreslår till exempel en tydligare projektledning, ett nytt avtal där det inte står att landstinget har tolkningsföreträde och att man flyttar ut enheten från sjukhuset.

 – Jag tror det skulle vara lättare för kommunerna att gå in och samarbeta om det varit en neutral plats, säger Kjerstin Larsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".