Kalmarhem ska börja drivas med vinstsyfte. Arkivfoto: Simon Leijnse/SR
Kalmar

Kommunala bostadsbolag ska drivas med vinstsyfte

I dag väntas riksdagen fatta beslut om att kommunala bostadsbolag ska få rätt att drivas med vinstintresse och på samma villkor som privata bostadsbolag.

Det är med hänsyn till EG rättens regler om statsstöd och konkurrens regler som riksdagen nu fattar beslutet som gäller de kommunala bostadsbolagen som fortsättningsvis ska drivas i vinstsyfte och på samma villkor som de privata fastighetsbolagen.

Det innebär att de kommunala bolagen i framtiden inte kan få kommunala skattesubventioner eller fördelaktiga borgens åtaganden.

Folkpartiet i Kalmar har flera år drivit frågan och gruppledare Inger Hillmansson är nöjd med beslutet.

– Nu uppfyller vi äntligen konkurrensreglerna till fullo, säger Inger Hillmansson.

Det är en rättvisefråga?

 – Ja det är det är ju en fråga för företagsklimatet att man ska kunna verka på samma marknad som andra företag, säger Inger Hillmansson.

Det här berör naturligt ett stort antal hyresgäster i de kommunala bostadsbolagen som inte haft ordning på sin ekonomi. Tidigare har de kommunala bostadsbolagen levt en skyddad tillvaro då kommunen gått i borgen och ställt upp med pengar när bostadsbolagen haft ekonomiska svårigheter. Kalmarhems VD Britt Johansson ser positivt på den nya lagen.

– Jag ser inga nackdelar med den nya lagen. Vi kan verka som ett företag på affärsmässiga grunder, det är lika viktigt för det här företaget som för alla andra, säger Britt Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".