Verksamhetschef visste att läkare inte visat legitimation

Ledningen för vårdcentralen i Ankarsrum visste redan i september 2001 att en norsk läkare anställd av landstinget inte hade visat upp en giltig läkar-legitimation. Men trots vetskapen undersöktes inte saken närmare. När läkaren blev sjuk och slutade gick man inte vidare med fallet.

- Det fanns ingenting som tydde på att den norska mannen inte var kompetent att arbeta som läkare säger den dåvarande verksamhetschefen på Vårdcentralen i Ankarsrum Klas Ericson till P4:a Kalmar.

Han säger att det finns uppgifter som visar att mannen har en läkarutbildning. Det som är oklart är den formella legitimationen. Att inte den fanns uppmärksammades i samband med en kontroll när mannens lön skulle betalas ut. Varför man inte med detsamma gick vidare och undersökte oklarheterna förklarar Klas Ericsson med att mannen slutade i samma veva. Hans personliga situation och sjukskrivning gjorde att Klas Ericsson inte ville hänga ut mannen vidare. Men man var noggrann med att kontrollera att inga patienter kommit till skada.

Den norska mannen vikarierade i Ankarsrum i tre månader. Innan dess hade han vikarierat vid distrikdistriktsläkarmottagningen i Borgholm i drygt ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".