Missförstånd fick landstinget att anställa falsk läkare

Det står nu klart att en man från Norge tjänstgjort i Kalmar läns landsting utan att ha giltig läkarlegitimation. Mannen anställdes i mars 2000 och jobbade till och med september 2001. Först på vårdcentralen i Borgholm. Sen i Ankarsrum.

- När han anställdes hade man fått den uppfattningen att han hade norsk legitimation. Däremot kunde han inte visa upp den här legitimationen av olika anledningar, säger personalchefen för landstinget Håkan Pettersson.

På landstinget skrev man vid tillfället till de norska myndigheterna för att höra sig för om det fanns något som gjorde att man inte skulle kunna anställa mannen. Svaret blev att det fanns inga anmärkningar och det var troligen här det blev fel i kommunikationen enligt Håkan Petersson. Troligen så missförstod de norska myndiheterna det som att mannen redan hade legitimation och tittade i ett annat register.

- Han är mycket besviken över sig själv, säger Håkan Pettersson som talat med mannen idag.

Mannen har genomgått medicinska utbildningar, men tog av någon anledning inte ut sin examen då han gick ut i slutet av 60-talet.

Chefsläkaren för primärvården i Kalmar läns landsting har påbörjat ett arbete med hur man ska hantera de patienter som behandlats av den aktuella läkaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".