Internet hjälper landsbygden

Landsbygden ska bli mer levande med hjälp av en ny servicedatabas på Internet. Databasen kommer att innehålla samhälls- och serviceinformation om alla orter i Sydsverige, och den är resultatet av ett samarbete mellan Länsstyrelsen och Regionförbundet i Kalmar.
Syftet är både att underlätta stadsplanering och för att visa på att landsbygden har ett bra serviceutbud. Det säger Elvira Olsson på Länsstyrelsen i Kalmar som är projektledare för ''Sydsveriges Servicestruktur''. Det ska bli mer lockande att bo på landsbygden i Kalmar, Blekinge, Jönköping och Kronoberg. Och är man exempelvis intresserad av att flytta till en mindre ort i något av de här länen ska man lätt kunna hitta all den information man behöver. Databasen är uppbygd i ett geografiskt informationssystem, GIS, där man kopplar information om olika platser till kartor. Och förutom att basen ska vara en service för allmänheten, kommer den också att underlätta samhällsplaneringen för kommunerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista