Koltrast först ut på Öland i vår

En koltrast blev årets första ringmärkta fågel då ornitologerna på Ottenby fågelstation på södra Öland drog i gång vårens ringmärkningskampanj på i morse.

Över huvud taget kunde Johan Stedt, platschef på Ottenby, förmedla en del säkra vårtecken: om tofsvipor som sjunger för fullt runt Ölands södra udde, om sånglärkor som sträcker norrut och om vårens första strandskator på Västrevet. Vidare har den första tranan observerats på Öland, ett vårtecken så gott som något. Även på Bornholm har tranor iakttagits i helgen, rapporterar nätsidan Bornholms Fugle. Ringmärkningen på Ottenby fågelstation sker i år för 33:e året i rad vilket är den längsta obrutna fångstserien i världen. Med den kan ornitologerna upptäcka trender och plötsliga förändringar i fågelpopulationen. Ottenby är Sveriges bästa fågellokal med 368 arter noterade i området skriver TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista