Nedläggningen av Bombadier orsakat av låg orderingång

Den låga orderingången vid tågtillverken Bombadier i Kalmar är anledningen till att koncernen väljer att lägga ned fabriken med 300 anställda. Som det ser ut i dagsläget använder man 30 procent av fabriken kapacitet och det finns inga nya order efter utgången av 2005.

Sammalgt ska 6600 anställda sägas upp runt om i hela värden och Kalmar är en av sju fabriker i Europa som läggs ned. Förutom en låg beläggningsnivå säger Mickel Gelebo, platschef, att beskedet att kalmarfabriken inte fick den hyttillverkning de fått besked om också lett till att koncernen väljer att lägga ner fabriken.

I och med att Bombardier bröt löftet om att lägga sitt hyttcenter i Kalmar så har en drygt 100 årig epok av tågtillverkning i Kalmar nu kommit till ändsstationen. Någon ny avgång är inte inskriven i tidtabellen. Där står i dag bara att fabriken slår igen i slutet av 2005. Men från fackets sida har man ännu inte gett upp. Börje Almén från verkstadsklubben är naturligtvis bedrövad efter dagens besked men säger att man inte ger upp hoppet.

- Jag hoppas att vi kommer överleva detta med nya beställningar till fabriken, säger han till P4 Kalmar.

Han får medhåll från civilingengörsförbundets Fredrik Laudon som säger att man hoppas nya ordrar kan vara en möjlighet att få behålla fabriken i Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".