Varslet vid Kährs nödvändigt för att klara konkurrensen

Kährs vill med dagens varsel sänka kostnaderna för att kunna vara konkurrenskraftiga på marknaden. Det säger VD’n Folke Becker som menar att detta är en nödvändig och planerad rationalisering. Sammanlagt har 285 av de 1300 anställda i Nybro och Kalmar varlsats om uppsägning.

Enligt Folke Becker innebär dagens varslen en ökad trygghet för de som får jobba kvar. För några fler varlen är inte planerade om inte något oförväntat inträffar på marknaden. 2003 var ett bra år för Kährs med ett bättre bokslut jämfört med 2002. Även produktionen av golv ökade 2003 jämfört med året innan. Men hur fabriken ska hinna med att tillverka golv i den fart som företagsledningen vill i fortsättningen förstår inte Janette Blomqvist som jobbar på Kährs i Nybro. En anledning till denna tvekan är att 250 av de varslade tillhör produktionen.

Nu kommer förhandlingar att påbörjas och rykten har kommit igång på fabriksgolvet. Enligt flera anställda P4 Kalmar pratat med skulle det krävas att man arbetat vid Kährs sedan 1999 för att få behålla jobbet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".