Fler varsel kan komma enligt Landshövding

Landshövding Sven Lindgren tror att fler varsel och nedläggningar kan komma i Kalmar län. Anledningen till pesimism är att länet har mycket tillverkningsindustri som nu antingen effektiverar eller flyttar ut produktionen.

En mörk tid stundar för näringslivet och den senaste tidens varsel och nedläggningar är bara början på en dyster framtid. Enligt Sven Lindgren kan man inte hoppas på stora mängder av ersättningsjobb från staten. Kanske 150-200 om man får ett av arbetsförmedlingens planerade nya kundcenter och ett nytt storfängelse som också diskuterats. Han räknar därför med några tuffa år på arbetsmarknaden i hela regionen, men hoppas på sikt på nya branscher. Man ska därför försöka hitta en egen nisch inför framtiden som man kan stödja genom till exempel utbildning. Samtidigt vill Sven Lindgren se bättre kommunikationer och infratsruktur:
- Staten måste förbättre kommunikationerna i länet som vägar, järnvägar och bredband. Detta skulle resultera i att tiden för människor att flytta på sig minskar och få en så kallad regionförstoring.
Enligt Sven Lindgren skulle detta ge tillgång till en större och mer rörlig arbetsmaknad för personer som blir friställda. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista