Underleverantörer drabbas av Bombadiers nedläggning

Bombardiers besked att man 2005 lämnar Kalmar då fabriken inte längre platsar i den nya organisationen så försvinner inte bara 500 jobb på fabriken. För runt en industri så är det många i servicesektorn runt Bombardier som blir drabbade. För på varje industrijobb så är det minst lika många jobb utanför som håller hjulen rullande.

Europcar är ett biluthyrningsföretag där Bormardiers nedläggning kommer att märkas säger Bo Langå:
- På biluthyrningssidan står bombadier för 15 procent av intäckterna. Vi måste därför hitta nya kunder, säger han till P4 Kalmar.
Ett alternativ är enligt Bo Langå att vända sig till den offenttliga sektorn efter nya kunder.
Ett annat av de många företag som kommer att märka av nedläggninge är Verktygsspecialisten som levererar verktyg som  borrar och fräsar. Företagets Jonny Erlandsson, Kamar FF:s gamla forvardhjälte, säger skämtsamt:
- Nu har vi bara KFF kvar där kalmarnamnet syns utanför kommungränsen och jag hoppas därför att KFF ska klara sig kvar i serien då Bombardier lägger ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".