Skogsägare erbjuds billig arbetskraft från Baltikum

Billig arbetskraft från Baltikum erbjuds nu skogsägare och entreprenörer i Kalmar län. Det är företaget Rent A Worker som erbjuder arbetskraften till bråkdelen av de svenska lönerna.

Företaget har skickat ut ett stort antal brev om sin verksamhet där man lockar kunderna med mycket bra villkor. Till exempel en skogsarbetare för 120 kr i timmen mot de svenska kostnaderna på runt 300 kronor. Och enligt uppgifter Sveriges Radio Kalmar fått ska företaget ta 30 % i förmedlingsavgift. Så kvar blir 80 kr till den baltiska skogsarbetaren som får stå för alla sina kostnder.

På Skogs- och träarbetarförbundet i Hultsfred är ombudsmannen Jan Åke Johansson upprörd när han får ta del av uppgifterna:

- En dumpning av lönerna hotar hela samhällsfinansieringen  och välfärden, säger Jan Åke Johansson till Sveriges Radio Kalmar.

En dumpning av löner och de risker som detta innebär med att slå ut de svanska skogsarbetarna och entreprenörerna kan fack och myndigheter inte för dagen göra nåt åt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".